Komposisi Flora Hutan Batu Kapur Pada Mikrohabitat di Bukit Kurau, Perak dan Gua Ikan, Kelantan - Mohd Zamziba, Nurul Azira; Mohd Isa, Siti Noor Syafarehan; Khamis, Shamsul; Abdul Rahman, Rafidah (Semarak Proceedings of Natural and Environmental Sciences, 2026)
Hutan batu kapur merupakan salah satu jenis hutan yang terdapat di Semenanjung Malaysia. Kajian komposisi flora pada mikrohabitat berbeza telah berjaya dijalankan di Bukit Kurau, Perak dan Gua Ikan, Kelantan. Pensampelan flora dijalankan pada geomorfologi hutan batu kapur yang memiliki ciri mikrohabitat seperti puncak, lembah, tebing curam, permukaan gua, longgokan jatuhan batu dan dataran aluvium. Plot berukuran 5 m x 5 m telah ditubuhkan pada setiap mikrohabitat berbeza. Sejumlah 187 sampel tumbuhan telah direkodkan di Bukit Kurau manakala, 141 individu direkodkan di Gua Ikan. Spesies Amischotolype griffithii direkodkan dominan di dataran aluvium, Microchirita caliginosa, Monophyllaea hirticalyx dan Monophyllaea horsfieldii di permukaan gua manakala, Begonia kingiana, Hoya coronaria dan Rhynchoglossum obliquum di tebing curam. Bagi longgokan jatuhan batu, spesies yang mendominasi kawasan tersebut ialah Peliosanthes teta var. teta manakala, di lembah terdapat Impatiens glaricola, Alocasia farisii dan Hapaline brownii yang mendominasi kawasan ini. Hasil kajian bagi dua lokasi ini membuktikan komposisi flora amat berbeza pada mikrohabitat hutan batu kapur.